Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Films kijken & logeerpartijtje (11 juni 2014)

De afgelopen dagen was een van mijn beste vriendinnen Thera hier weer eens logeren, samen met haar Sheltie meiden (natuurlijk!). We hebben het erg gezellig gehad met z’n allen, en ook de honden hebben genoten van het gezelschap. Glacee en Tess, die zo’n 2 maanden schelen, hadden de dikste lol samen en Kyra heeft lekker gerelaxt. Vanwege de hitte zijn we er niet veel op uit geweest, lekker spelen hier in de tuin en af en toe wat wandelingen tijdens de ietwat minder extreem warme momenten… Heel veel foto’s en filmpjes van deze paar dagen zijn te vinden in deze map op Facebook, hieronder alvast een kleine sfeerimpressie.

Maar waar deze blog eigenlijk over gaat… Thera en ik houden van films kijken, en dat is dan ook iets wat we vaak en graag doen als ze hier komt om te logeren. Zo hebben we de vorige keer een Harry Potter marathon gehouden, en hebben we in het verleden ook flink wat Disney films samen gekeken. Dit keer hebben we tijdens haar tijd hier 8 films gezien, waarvan 1 in bioscoop en de overige 7 hier thuis via de digitale TV (inbegrepen in ons zenderpakket). Omdat ik regelmatig recensies schrijf voor de site MijnSerie.nl leek het me wel een leuk idee om ook eens wat korte recensies te schrijven over de films die ik de afgelopen dagen heb gezien. Niet zo lang als dat men van mij gewend is dus, maar wel een korte impressie voor de liefhebbers van de films die hier de revue hebben gepasseerd. Dus, laten we beginnen!

Maleficent - Cijfer 9/10De eerste film die we zagen, vorige week vrijdag, was Maleficent. Deze Disney film met in de hoofdrol Angelina Jolie draait sinds 2 weken in de bioscoop. Wereldwijd is de film een commercieel succes te noemen en met een plaats in de top 3 hier in Nederland kunnen wij er als land ook eigenlijk niet meer omheen… Maleficent is een hit!
In deze duistere verfilming die gebaseerd is op de Disney klassieker Doornroosje (in het Engels Sleeping Beauty) zien we het verhaal van de slechterik. Hoe is Maleficent geworden wie ze is, wat heeft haar er toe gezet Aurora te vervloeken? Het verhaal begint met Maleficent’s jeugd, een rol die prachtig wordt neergezet door de jonge Isobelle Molloy. De mooie jeugd van deze elf wordt bruut verstoord als blijkt dat je een hoop mensen helaas niet kunt vertrouwen. Dit alles leidt uiteindelijk tot een gebeurtenis die haar voorgoed verandert, met het vervloeken van Aurora als uiteindelijk gevolg. De film laat het verhaal wat we kennen uit het verleden van een andere kant zien, en heeft ook een heel ander einde dan verwacht.
Maleficent lijkt in het rijtje te passen van duistere remakes die we de laatste jaren steeds vaker zien opduiken. Red Riding Hood, Hansel & Gretel: Witch Hunters, Alice in Wonderland en Snowwhite and the Huntsman… Ook de andere kant laten zien van een slechterik is iets wat alsmaar vaker opduikt in films en TV series op het moment. Neem Once Upon a Time als voorbeeld, of films als Oz the Great and Powerful.
Ik had van tevoren al heel veel goeds over de film gehoord, maar ging toch met niet al te hoge verwachtingen de bioscoop in als ik heel eerlijk ben. Oké Angelina Jolie heeft de hoofdrol dus echt slecht zal het niet zijn, maar na Frozen had Disney erg grote schoenen te vullen. Toch moet ik zeggen dat Maleficent zeker niet teleurstelt, in tegendeel! De film kan absoluut tippen aan de klassieker waarop die gebaseerd is, en zelfs Frozen mag trots zijn op een opvolger als deze. De special effects zijn prachtig, met name het 3D beeld in de bioscoop was echt genieten. Het verhaal is mooi gebracht, de humor hier en daar is ook precies goed en op het eind geeft de film de kijker ook nog eens een wijze levensles. Al met al heb ik echt genoten van Maleficent, en kan ik de film dus ook zeker aanbevelen aan liefhebbers van het fantasie genre. Absoluut een ‘must see’ voor fans van de hiervoor genoemde films/serie!

Dark Shadows - Cijfer 5/10Zaterdag zijn we hier thuis begonnen met onze film 'marathon'. Dark Shadows was een film die, toen deze in de bioscoop te zien was, hoog op mijn lijstje stond. Ik had al wat trailers gezien en de film kwam erg leuk op mij over. De recensies waren echter niet allemaal even lovend, wat me toen dus ook heeft doen besluiten uiteindelijk toch de film niet te bezoeken.
De film vertelt het verhaal van de familie Collins, in het bijzonder Barnabas, een rol gespeeld door Johhny Depp. Door een vloek die rust op zijn familie verandert Barnabas in een vampier, en belandt hij uiteindelijk in een doodskist onder de grond. Maar liefst 196 jaar later wordt hij weer opgegraven, en ‘ontwaakt’ hij in het jaar 1972. Hij duikt onder bij zijn familie, maar wanneer de persoon verantwoordelijk voor zijn familievloek hierachter komt is niemand meer veilig. Zal Barnabas die waar hij van houdt kunnen redden, en zelf ook uit het zicht kunnen blijven in dit voor hem nieuwe tijdperk? Hoewel het verhaal erg duister klinkt, valt de film eigenlijk meer onder het kopje komedie dan horror in mijn ogen. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige gotische soap die in 1966 tot 1971 te zien was.
Hoewel de humor van Johnny Depp en regisseur Tim Burton mij meestal wel erg aanspreekt, kan ik helaas niet anders zeggen dan dat ik deze film als erg saai heb ervaren. Er waren nauwelijks lachmomenten bij voor mij en het verhaal zelf sprak me ook niet echt aan. Wat er nu precies miste kan ik ook niet helemaal mijn vinger op leggen. Misschien de manier waarop de karakters geïntroduceerd werden? Hierdoor was het erg moeilijk een band te krijgen met hen en dit ging uiteindelijk ten koste van het verhaal voor mij. Hoe dan ook, ik moet helaas zeggen dat ik deze film echt niet gauw zou aanbevelen. Misschien dat grote liefhebbers van dit genre er anders over denken, maar mijn stijl was dit echt niet.

Jack the Giant Slayer - Cijfer 7,5/10Een van de volgende films die we keken was Jack the Gaint Slayer. Alweer zo een film waar ik veel over heb gehoord, en ook veel trailers van voorbij heb zien komen zowel op de Nederlandse als Amerikaanse TV (die ik ’s nachts wel eens kijk). Een verhaal gebaseerd op, hoe kan het ook anders, Jaap en de Bonenstaak.
Nicolas Hoult speelt de rol van Jack, een boerenjongen die droomt van het leven van een held. Prinses Isabelle, een rol van Eleanor Tomlinson, is een prinses met een soortgelijke droom… Namelijk het op avontuur gaan en dingen zien van de wereld. Wanneer het lot hen samenbrengt lijkt er al gauw iets tussen de twee op te bloeien, al gooit de groeiende bonenstaak in hun midden wel wat roet in het eten. Wat volgt is een strijd tussen de mensen en reuzen, die flink wat slachtoffers maakt. Een sprookje op een nieuwe manier verteld.
Ook bij deze film ben ik weer zeer positief over de special effects. Het is moeilijk om met zulke formaatverschillen te werken maar toch valt dit nauwelijks op bij het zien van deze film. Het verhaal geeft ook net de juiste intro om genoeg over de karakters te weten te komen en zodoende goed met hen mee te leven. Met een aantal twists op het eind weten ze de spanningsboog goed te houden en uiteindelijk een mooie film neer te zetten. Misschien niet helemaal geschikt voor de jonge kijkers, vanwege enkele grafische scenes die we te zien krijgen. Maar voor de tieners en volwassenen is dit absoluut een leuke film om te zien als je van dit genre houdt. Een fantasiefilm voor de wat oudere families, zo zou ik Jack the Giant Slayer het liefst willen omschrijven eigenlijk. De humor hier en daar geven de film net dat beetje extra, zeker een film die ik dus kan aanbevelen.

The Purge - Cijfer 7/10Een thriller die je heel wat stof geeft om over na te denken. Zo zou ik The Purge in eerste instantie in een zin verwoorden. Dit sci-fi verhaal wat enigszins onrealistisch lijkt, speelt zich in het jaartal 2022 af en laat zien hoe de wereld in korte tijd kan veranderen.
The Purge is een thriller met in de hoofdrollen Ethan Hawke en Lena Headey als James & Mary Sadin. Zij leven in het nieuwe Amerika, waar nauwelijks nog misdaad voorkomt. De oorzaak hiervan is de jaarlijkse ‘zuiveringsavond’, een 12 uren durende nacht waarin alles is toegestaan inclusief moord. De familie Sadin woont in een ogenschijnlijk rustige buitenwijk van LA en lijkt een rustige avond tegemoet te gaan. Tot hun huis wordt belaagd door psychopaten die maar een ding willen... Vermoorden! Of wel de vreemdeling die de familie zojuist heeft binnengelaten om hem te redden van een vreselijke dood, of het gezin om hun woede op los te laten.
Een goede psychologische thriller is echt wel iets waar ik van hou op z’n tijd. Vandaar ook dat dit verhaal me zo trok. Het maatschappelijke idee van een ‘zuiveringsavond’ klinkt in eerste instantie natuurlijk te absurd voor woorden maar in de afgelopen 10 jaar zijn er misschien wel vreemdere dingen gebeurd. De spanning wordt goed opgebouwd en de zuiveringsavond zelf verloopt uiteindelijk een stuk heftiger dan de familie had verwacht. Als kijker zie je niet veel nieuws, het is een typische thriller maar dat wil niet zeggen dat het een slechte film is. In tegendeel juist, ik vond The Purge persoonlijk erg goed in zijn genre en absoluut ook goed in elkaar zitten. Na de film hebben we ook nog best lang hier zitten napraten over wat wij zouden doen in zo een situatie. Al met al misschien niet een erg diepgaande film, maar zeker wel een leuke.

White House Down - Cijfer 8/10

Een film waar ik al tijdenlang enthousiast over ben na het zien van de trailers is White House Down. En nee dat is echt niet alleen vanwege Channing Tatum die een van de hoofdrollen vertoond, hahaha.
In White House Down zien we Channing’s karakter John Cale solliciteren bij de Secret Service. Tijdens deze sollicitatie, die plaatsvindt in Het Witte Huis, neemt hij zijn dochtertje mee die helemaal weg is van de president. Net op dat moment blijkt echter een aanslag gaande, waar John en zijn dochter middenin komen te zitten. Uiteindelijk zal hij niet alleen zichzelf, maar ook James Sawyer de president van Amerika, een rol gespeeld door Jamie Foxx, moeten redden tijdens een zenuwslopende ‘reis’ door Het Witte Huis.
De twee hoofdrolspelers maken deze film echt tot wat die is. Hun chemie is waanzinnig en de humor die zij beiden in hun rollen brengen maakt de film helemaal af. Hierdoor is het niet de standaard actiefilm maar krijg je soms tussen alle schietpartijen en gevechten door ook een andere kant van de karakters te zien. De film zit voor mijn smaak goed in elkaar, met precies de juiste mix van alles om de aandacht erbij te kunnen houden. Hier en daar gebeuren er wel wat onrealistische dingen, maar het is niet in zulke mate storend dat het de film verpest. White House Down heeft bij mij alle verwachtingen waargemaakt. Actieliefhebbers maar ook mensen die houden van komedie af en toe zou ik deze film zeker aanraden.

World War Z - Cijfer 6/10Een horror/thriller/sci-fi… Na het zien van The Purge hadden we de daarop volgende avond toch weer zin in dit genre dus besloten we World War Z eens een kans te geven.
Een zombie aanval zet de wereld op z’n kop en van de een op de andere dag is de mensheid in gevaar. Aan Brad Pitt’s karakter Gerry Lane de taak om uit te zoeken wat er aan de hand is en nog belangrijker, hoe men dit kan tegengaan. World War Z begint gelijk goed, al binnen 5 minuten vliegen de zombies je om de oren en vanaf dat moment gaat alles eigenlijk in een sneltreinvaart verder. Gerry probeert met zijn familie uit Philadelphia te vluchten maar zal voor hun veiligheid wel iets terug moeten doen voor de Amerikaanse regering. Wat volgt is een reis over de hele wereld op zoek naar waar deze Apocalyps is begonnen en hoe die te stoppen is. Deze film die gebaseerd is op een boek heeft al een tweede deel op de planning staan, wat ook wel duidelijk te zien was aan het deels open einde van het eerste deel.
Het verhaal zelf was wat te ongeloofwaardig om zo volledig in mee te gaan als bij de hiervoor genoemde thriller. Maar de aanvallen en special effects zaten wel zo goed in elkaar dat de spanning er goed in zat. Met een acteur als Brad Pitt in de hoofdrol valt er op het acteerwerk natuurlijk weinig aan te merken. Het verhaal daarentegen liet nog heel wat steken vallen helaas. Zo zaten er gewoon onverklaarbare dingen in, die niet matchen met de rest van het verhaal (ik noem bijvoorbeeld een gewonde militair, gespeeld door de Nederlander Michiel Huisman overigens) en veel onbeantwoorde vragen achter laten. Ook de gebeurtenissen zoals een vliegtuig wat wel toevallig dicht bij een bepaalde locatie neerstort, een rinkelende telefoon die geen massale reactie oproept maar een piepende deur wel… En zo kan ik nog wel even door gaan. Een enkeling van dit soort ‘foutjes’ irriteert mij meestal niet zo, maar als het er zo veel zijn als in deze film dan gaat het wel opvallen. Wat vond ik dus van World War Z? Nou het verhaal was niet slecht, het acteerwerk ook niet. Maar het verloop was wel echt veels te langdradig, en er zitten gewoon te veel onjuistheden in om echt goed van de film te kunnen genieten. Mochten ze van hun fouten leren dan geef ik het vervolg nog wel een kleine kans, maar in de vorm waarin de film nu te zien was vond ik ‘m helaas echt niet goed genoeg.

The Wolverine - Cijfer 3/10Hoewel ik gek ben op films gebaseerd op actiefiguren heb ik alles omtrent de X-men nog nooit gezien. I know, shame on me! The Wolverine leek me wel een goede film om mee te beginnen, ook omdat die best wel nieuw is in de serie maar ook op zichzelf wel redelijk te volgen is.
In de hoofdrol van deze film zien we, uiteraard, Hugh Jackman als Logan aka The Wolverine. De film speelt zich af in Japan waar we zien hoe Logan de atoombom van Nagasaki meemaakt in 1945. Nu wordt hij teruggehaald door de man die hij ooit redde, en nu op sterven ligt. Logan reist af naar zijn huis en wordt al gauw de bodyguard van zijn kleindochter als diens leven op het spel blijkt te staan. Wat volgt is een nogal absurde reis door Japan en natuurlijk heel wat actie/vechtscènes.
Ik ben echt wel heel wat sci-fi films gewend, en hou ook echt van dit genre. Maar ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, ik vond deze film gewoon echt niet goed. Hij ging van de hak op de tak, en was veels te veel gericht op de grote fans van de X-men reeks. Enigszins begrijpelijk, anderzijds jammer voor de fans die niet alle strips hebben gelezen en/of vorige films hebben gezien. Ook de karakters, hun beslissingen en gevoelens gedurende de hele film waren bijna continu onbegrijpelijk voor mij. Er is voor mijn gevoel veels te veel focus gelegd op de vechtscènes waardoor de rest van de film er een beetje bij in is geschoten. Maar mijn grootste irritatie was toch echt wel het camerawerk. Na een kwartiertje kijken was ik al zo duizelig dat ik me bijna niet meer kon focussen op de film. Het werd op den duur echt zo erg dat ik soms gewoon hele scenes moest wegkijken omdat het anders niet vol te houden was om naar de alsmaar bewegende beelden te blijven staren. Nee sorry deze film was het echt niet voor mij, misschien ben ik een van de weinige hierin maar hij kon mij in ieder geval niet echt entertainen.

Dark Skies - Cijfer 3/10De laatste film die we dinsdagavond keken was de sci-fi horror Dark Skies. Alweer een duistere film die qua genre wel in het straatje van The Purge thuishoort.
De Barrett familie met aan het hoofd ouders Lacy & Daniel, gespeeld door Keri Russell en Josh Hamilton, maken een moeilijke tijd door als we de film beginnen. Hun zoons lijden hier duidelijk onder met alle gevolgen van dien. Als er vreemde gebeurtenissen beginnen plaats te vinden in het leven van de familieleden gaat men al gauw op zoek naar de oorzaak hiervan. Wat volgt is een nogal langdradig traject met symptomen en gebeurtenissen die de familie langzaamaan tot waanzin drijven. De vraag is of er een logische oorzaak te vinden is voor dit alles, of dat de oorzaak toch in de buitenaardse hoek gezocht moet worden?
Het verhaal is eigenlijk ook zo simpel als het hierboven klinkt. Veel meer dan dit omvat het niet, en dat is dus ook meteen mijn grootste kritiek punt over Dark Skies. Pas ergens over de helft wordt het een beetje spannend, als ze zich echt meer gaan verdiepen in het hele alien gebeuren en  ze uiteindelijk ook de strijd aan gaan met hun ‘gasten’. Maar ook dit loopt weer af met een sisser, met een zeer teleurstellend einde als gevolg. Deze film had zeker potentie, maar slaat in mijn ogen de plank volledig mis met de uiteindelijke uitwerking ervan. Het acteerwerk is prima en het idee is ook leuk, maar de angst is ver te zoeken in de meeste gevallen en het verhaal wordt zo warrig verteld dat meeleven met de karakters er ook niet echt in zit. Helaas moet ik dus ook deze film een negatieve recensie geven, aangezien die ons met veel vragen en onvrede achter liet.

Dus al met al, na het zien van 8 films gedurende 5 dagen, moet ik helaas zeggen dat de helft toch wat tegenviel. Maleficent, White House Down en Jack the Giant Slayer sprongen er wel echt voor mij uit, maar The Purge vond ik ook absoluut super om te zien. World War Z was in het begin vermakelijk, maar viel uiteindelijk met alle gaten in het verhaal toch wat tegen. En de rest was helaas echt niet goed genoeg om mij te kunnen vermaken. Ik ben iemand die probeert alles af te maken waar ik aan begin, en dit heb ik dus ook met al deze films gedaan. Door het gezellige gezelschap wat ik hier had de afgelopen dagen is mij dit ook prima gelukt! Maar ik weet niet of dit in mijn eentje ook het geval was geweest. Toch blijf ik als grote film (en TV) liefhebber het leuk vinden om dit soort dingen af en toe te doen. Gewoon heel wat dingen kijken en daarna lekker je mening erover geven. Ik probeer dit wel altijd met respect te doen, en hoop dan ook deze keer daar weer in geslaagd te zijn. Hopelijk vond iedereen het leuk om mijn recensies van deze films hier eens even te lezen. Liefhebbers kunnen nog veel meer van mijn (TV) recensies vinden via deze link.
Mijn volgende blog zal gewoon weer een ‘golden oldie’ zijn, maar voor nu was het leuk om dit ook eens met iedereen hier te delen!