Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Proeflessen maand - deel 2 (dogfrisbee - 15 feb 2011)

Nou ik ben weer terug van mijn 2e proefles hoor!
Dogfrisbee stond dit maal op het programma...
Van meerdere mensen om mij heen kreeg ik het advies om die sport eens te gaan uitproberen en aangezien Abby gek is op de bal en frisbeeën in de achtertuin ook wel ziet zitten op zijn tijd leek het mij ook wel een goed idee. De dichtstbijzijnde hondenschool begon echter pas in maart met dogfrisbee en aangezien ik al mijn proeflessen het liefst deze maand plan ging dat over. Toch heb ik uiteindelijk nog even verder gezocht en een hondenschool niet veel verder dan de anderen gevonden waar ik wel nu al terecht kon voor een proefles, nou ideaal!
Eenmaal daar aangekomen waren ze nog bezig met behendigheid dus Abby werd al meteen druk en begon te piepen. Zij wou ook meedoen! Maar helaas... Vandaag stond iets anders op de agenda. De lessen vonden plaats in een manegebak dus voor de les heeft Abby nog even wat bij de paardjes gesnuffeld en ook hebben we wat kennis gemaakt met de andere cursisten.
De les begon met wat warmlopen door de hele bak. Dit ivm de spieren van de hond (en onszelf) natuurlijk... Na het warmlopen lieten eerst de 2 andere hun kunsten zien. Zij waren duidelijk al iets verder gevorderd en waren al toe aan kunstjesworpen e.d. Daarna was het mijn beurt. Ik kreeg een uitleg over hoe ik de frisbee in een soort van rolbeweging moest gooien zodat Abby hem dan terwijl die nog rolde van de grond kon pakken. Eerst moest ik haar wild maken voor de frisbee en vervolgens dat doen. Na 10 minuten of zo moesten we nog even wat lopen en volgde er daarna een pauze voor Abby want zeker de eerste keer mocht ze nog niet te veel doen. Vervolgens gingen we overgooien, ik met nog een andere beginner. We leerde wat gooitechnieken en moesten de frisbee over en weer gooien en vangen van de ander. Hier zijn we een tijd lang mee bezig geweest en vervolgens begon weer het warmlopen met Abby. Daarna mochten Abby en ik dezelfde oefening weer doen maar dan met wat meer trekwerk erbij. Abby moest namelijk echt goed enthousiast worden dus ik moest er een trekspel van gaan maken. Moeilijk als je juist meestal leert dat je hond dit niet mag doen maar het ging best oké. Alleen...
Abby blaft nogal als ze enthousiast is. Dat is pure opwinding bij haar! Ook in de tuin als ze speelt met de bal... Vindt ze het echt leuk dan gaat ze blaffen. Het enige wat hier tegen helpt is zo min mogelijk tegen haar zeggen en gewoon spelen maar juist in dit geval kon dat natuurlijk niet want ik moest haar en enthousiast maken voor de frisbee maar ook rustig houden voor tijdens de les. Dit ging gewoon niet en ik kon merken dat dit op de zenuwen begon te werken van de instructrice. Ik kreeg toen dus de opdracht telkens als Abby begon te blaffen haar even uit de bak te halen, een time-out geven dus, en dan weer verder gaan. Hierbij mocht ik alleen niet haar naam zeggen wat het al moeilijk maakte want als Abby in haar ‘enthousiasme-blafje’ is dan kun je haar alleen kalmeren door haar naam te zeggen en haar bij je te roepen. Maar uiteindelijk had ze het wel door maar vervolgens leek ze het idee te krijgen van oké ik moet de frisbee pakken, dan kan ik enthousiast gaan blaffen en moet ik even de bak uit en dat alsmaar weer. Dat werkte natuurlijk ook niet dus toen maar weer wat langer de bak uit. Maar ja daarna vond ze het niks meer aan. Want ze werd gestraft voor haar enthousiasme dus dan maar helemaal niet meer mee doen. Uiteindelijk zijn we er dus maar mee gestopt op een gegeven moment want we kregen Abby niet meer enthousiast voor de frisbee zonder te blaffen.
We weten dat dit een punt is van onze Abby waar we ook al flink thuis aan werken. Ze heeft dit namelijk al van jongs af aan en wij zelf vinden het natuurlijk ook niet zo prettig. Wat we hier thuis dus meestal gewoon doen als ze zo is is stoppen met het spel waar we mee bezig zijn en als ze dan nog niet ophoudt weer naar binnen gaan met Abby tot ze een beetje is afgekoeld. Dat werkt meestal het beste maar in combinatie met het leuk houden, haar enthousiast maken en rustig houden tegelijk gaat dat gewoon niet. We kunnen er wel flink aan gaan werken thuis, wat we sowieso al doen hoor overigens, maar ik heb wel mijn twijfels of het dan nog wel leuk is voor ons beiden.
Bij de behendigheid proefles piepte Abby ook tussendoor en blafte ze heel af en toe. Maar dan kan ik haar rustig maken met mijn stem en ging ze gewoon weer enthousiast verder met het volgende onderdeel. Tijdens de behendigheidonderdelen zelf kan ze niet blaffen en het piepen tussendoor is niet zo erg en het blaffen viel daarbij reuze mee en wanneer ze blafte kreeg ik haar gewoon met mijn stem rustig dus dat was goed te doen. Hier werkt dat alleen dus niet zo.
Ik vond het dus een erg gezellige les maar ik denk om eerlijk te zijn dat dogfrisbee niet echt wat voor mij en Abby is. Allereerst was het fysiek echt slopend, misschien nog wel zwaarder dan de behendigheid op sommige gebieden omdat ik veel met mijn pols en arm moet doen waar ik altijd al last van mijn spieren en gewrichten heb en ook veel vocht in heb zitten. Bovendien kan ik de frisbee niet goed recht gooien omdat ik altijd nogal tril wat het goed gooien dus moeilijk maakt. En het belangrijkste punt Abby had er wel echt de aanleg voor (de instructrice zei ook al als ze het blaffen afleert dan heb je echt een geweldig frisbeehondje aan haar want ze is super en heeft het in zich) maar dat blaffen afleren zal er echt niet in een paar lessen uit zijn en ik merkte gewoon dat ze het op het eind niet meer zo leuk vond en dan ga ik het natuurlijk ook minder leuk vinden. Uiteraard zijn er soms dingen die je moet leren die minder leuk zijn maar in dit geval gaat het om het zoeken naar een sport die bij ons beiden past, en ik denk dat kijkend naar de proeflessen die ik nu heb gehad behendigheid dan toch meer bij ons past. Dat ligt Abby en mij dan toch meer en daar kan ze haar enthousiasme kwijt in het rennen en de onderdelen goed doen ipv blaffen uit frustratie omdat ze de frisbee wilt pakken maar haar dat niet goed genoeg lukt (omdat die op de grond ligt) en blaffen uit enthousiasme omdat ze wilt dat ik de frisbee sneller weggooi.
Ik denk dus dat dogfrisbee bij deze afvalt. Het was leuk om de proefles mee te maken maar nogmaals het is denk ik gewoon niet echt de sport voor mij en Abby. Helaas...
Eind van de week gaan we ons wagen aan dogdance en volgende week sluiten we af met schapendrijven. Ik ben zeer benieuwd hoe die zullen gaan en of Abby daar ook zo hyper bij is (want dat zou natuurlijk voor problemen kunnen zorgen, al is ze vooral zo erg met blaffen bij ballen en frisbees dus ik hoop dat het meevalt omdat ze meestal verder eigenlijk nauwelijks blaft, hahaha klinkt misschien heel ongeloofwaardig nu maar Abby is van nature uit echt geen blaffer alleen als ze echt hyper wordt en dan dus met name met dingen die ze moet vangen gaat ze helemaal los)... We zullen zien!


(zie hier Abby met een frisbee, deze foto van Abby is een tijdje terug in onze achtertuin gemaakt)