Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Week 1

Dit dagboek begon ik te schrijven al begin deze week, met iedere dag wat kleine updates. Het dagboekje begon zoals ieder andere, vol vreugde en genot. Maar helaas sloeg woensdag het noodlot toe en is er sindsdien nog maar weinig over van de vreugde. Hieronder een zeer uitgebreid dagboek over alle leuke maar ook alle zeer emotionele gebeurtenissen die we hebben meegemaakt de afgelopen week.


Wat gaat de tijd toch ineens snel als je pups in huis hebt… Het voelt nog als de dag van gisteren dat ze op mijn slaapkamer ter wereld kwamen, maar inmiddels is ons nestje toch alweer echt één week oud. Tijd voor weer een nieuw dagboekje dus!
De eerste dagen na de geboorte ging het met de pups allemaal aardig voorspoedig. Glacee was gelukkig na haar bezoekje aan de dierenarts ook weer aan de beterende hand dus ook dat was een fijn idee. Maar als fokker heb je altijd stress situaties, zo ook weer rondom dit nestje. Zo kan Glacee af en toe wat lomp zijn bij het liggen waardoor ze wel eens een pupje onder haar heeft vastzitten. Extra opletten geblazen dus af en toe, zeker als moeders erg moe is en dus niet helemaal met haar koppie er meer bij is. Ook de pups maakten wat ups en downs mee. Zo waren er afgelopen weekend wat kleine darm probleempjes die voor wat extra gekreun zorgden. Niks ernstigs gelukkig, en binnen 24-uur was het ook alweer onder controle na wat venkelthee voor moeders en haar pups. Maar op die manier houd je jezelf natuurlijk wel bezig hè.
Vorige week vrijdag heb ik eigenlijk binnen 24 uur al de stamboomnamen voor de pups gekozen. Ik heb nog even getwijfeld of ik mijn vorige thema zou doorzetten… Mensen die onze Sheltie nestjes in het verleden hebben gevolgd weten dat deze allemaal stamboomnamen van Pokémon karakters hebben gehad. Een serie die ik als kind graag keek en die op dit moment door de komst van Pokémon Go weer populairder is dan ooit. Dit laatste was echter ook gelijk een van de redenen dat ik ditmaal niet weer voor dit thema ben gegaan. Hoewel ik nog inspiratie genoeg heb op Pokémon gebied en graag nog meer nestjes deze leuke namen zou toekennen wil ik niet het idee wekken op te gaan in de hype die inmiddels rondom deze tv serie en dit spel is ontstaan. Bovendien heb ik ook nog zoveel andere leuke namen op mijn keuzelijst staan dat ik besloot voor een thema te gaan waar ik al heel lang mee rondloop. Al jaren geleden zei ik dat als ik ooit eens een nestje met maar één of twee reuen zou hebben ik dit nest dit thema zou meegeven, mede omdat er maar weinig mannelijke namen binnen deze serie voorkomen. Klinkt allemaal een beetje cryptisch hè, hahaha?! Nou laat ik het dan maar gewoon bekend maken, het thema van de stamboomnamen van ons tweede nestje is:

 
© Iconix Brand Group owns all the Strawberry Shortcake footage

Strawberry Shortcake, een kinderserie die al sinds de jaren 80 af en aan op TV te zien is en waar ik zelf ook als klein kind mee ben opgegroeid. De extreem schattige namen van de karakters uit deze show maken het een uitermate geschikt thema voor stamboomnamen. En het suikerzoete gevoel dat deze serie oproept maakt het ook erg toepasselijk voor een schattig, klein ras zoals de Chinese Naakthond. Natuurlijk heb ik er over nagedacht om een van de pups de naam Strawberry Shortcake te geven maar helaas, deze was te lang voor op de stamboom (deze mag, incl. kennelnaam, maar uit 30 karakters bestaan). Vandaar dat ik voor enkele alternatieven ben gegaan uit deze serie. Maar genoeg over het thema, laten we het over de individuele pups uit dit nest hebben.

Iedere week probeer ik de weekfoto’s een bepaald thema te geven. De week van de geboorte had als thema ‘introductie’ en deze week heeft als thema ‘welcome home’. Onze honden hier zijn immers familieleden en daar horen de pups ook absoluut bij, daarom deze week een huiselijk sfeertje voor de foto’s.

Huckleberry Pie Special Princess "Huck" - Powderpuff ♂

(klik hier voor zijn stamboom)

Het voornaamste en ook eigenlijk enige echt duidelijke mannelijke karakter in Strawberry Shortcake is Huckleberry Pie dus het was al gauw duidelijk dat onze enige heer hier die naam zou krijgen. Als (voorlopige) roepnaam kozen we voor de afkorting Huck, ook met een kleine knipoog naar het Scandal karakter met dezelfde naam.
Huck heeft zich de afgelopen week ontwikkeld tot de teddybeer van het nest. Hij groeit als kool en was bij de geboorte al best flink waardoor hij inmiddels ook echt de grote broer is van het stel. Huck is ook erg actief, we vermoeden dat hij de druktemaker was in de buik want regelmatig vinden wij hem op de rug van moeders of naast de mand beneden omdat hij weer is wezen klimmen. Met zijn forse formaat is hij soms nogal geneigd zijn zusjes aan de kant te schuiven als hij een tepel vindt, maar deze goedzak bedoelt dit alles niet meer dan lief (alleen op een wat lompe manier). Huck is ook een klein beetje een zeur, zo kan hij
erg pieperig worden als hij zijn zin niet krijgt. Inmiddels zijn we er achter dat hij in de hand telkens binnen enkele seconden/minuten stil is als hij weer eens zijn moeder aan het pesten is dus zijn we overgegaan op knuffels als het gekreun ons echt wat te irritant wordt. Hihi! Qua gewicht doet Huck het ook erg goed, zo zal hij waarschijnlijk vandaag zijn geboortegewicht al verdubbelen.

Blueberry Muffin Special Princess "Miffy" - Hairless ♀

(klik hier voor haar stamboom)

Onze zwarte dame heeft de naam Blueberry Muffin gekregen. Over haar naam hebben we het langst nagedacht en er stonden meerdere opties op het lijstje. Doorslag was uiteindelijk onze voorliefde voor muffins, hihi, maar ook de afkorting Miffy die we bedachten. Miffy is namelijk de Engelse naam voor Nijntje, die we allemaal wel kennen van de kinderboekenserie.
Miffy is tot dusverre de meest relaxte pup van het hele stel. Ze heeft wel zo haar momentjes af en toe, maar is al met al erg rustig en makkelijk als het gaat om een hoop dingen. Wel kan ze soms ietwat dommig zijn. Zo heeft ze er dagen over gedaan om echt te leren dat ze goed moet zuigen aan een tepel omdat er anders wellicht een andere pup mee vandoor gaat. Ook in andere situaties belandt ze vaak onderop maar echt veel lijkt haar dit niet te doen. Ze vindt het allemaal wel best zolang ze er lekker warm en comfortabel bij ligt en af en toe een maaltijd kan nuttigen.

Orange Blossom Special Princess "Blossom" ♀ †

(klik hier voor haar stamboom)

Orange Blossom is zoals de naam al doet vermoeden een karakter uit Strawberry Shortcake met een oranje kleurige gaderobe. Aangezien onze eigen Blossom ook wel iets rossigs heeft vonden we het daarom wel een toepasselijke naam voor haar.
Blossom was de kleinste dame uit dit nest al deed ze qua karakter zeker niet onder voor de rest. Want poeh wat kon mevrouw van zich laten horen als ze het ergens niet mee eens was! Haar zuigreflex was ook vanaf de start al erg krachtig en zelfs haar pootjes kon mevrouw al een beetje gebruiken. Blossom had ook een zeer speciale rol binnen dit nest, ze was namelijk het lievelingetje van mama. Een paar dagen na de geboorte viel ons op dat Glacee steeds meer naar Blossom toe trok vervolgens liep ze regelmatig met mevrouw te zeulen. Zo heb ik haar al een aantal keren op mijn bed gevonden en probeerde Glacee haar zelfs beneden uit de ren weg te smokkelen de bank op. Destijds vonden we dit nog schattig, al wisten wij in ons achterhoofd wel dat het ook iets heel erg naars kon betekenen. Begin van de week had Blossom een dip in haar gewicht waardoor ze flink achter bleef qua groei op de rest. Hoewel ze in gedrag nog lekker actief bleef, zag ze er wel erg magertjes uit, wat ons uiteindelijk ook heeft doen besluiten haar eventjes bij te voeren. Binnen 24-uur zagen we al verbetering optreden, ze kreeg een mooi buikje en ook haar gewicht begon weer toe te nemen.
Alles leek goed te gaan met Blossom en haar nestgenootjes. Ze waren allemaal netjes aangekomen, gedroegen zich rustig en tevreden maar ook levendig en oogden gezond. Woensdag aan het begin van de nacht werd Glacee echter erg onrustig. Alle pups sliepen toen nog, maar moeders wist echt geen rust te vinden. Toen een uur later Blossom wakker werd merkte ik dat ze een wat opgezet buikje had. Met stimulatie van Glacee plaste ze (mij helemaal onder…) maar nadien viel me op hoe opgezet haar buik nog altijd was. Het leek wel een ballon, keihard en vreselijk bol. Gedurende de nacht kwamen we er achter dat het buikje vol zat met gas, Blossom liet ook steeds scheten en kreunde erg bij buikmassages van zowel moeders als ons. Echt veel ontlasting kwam er echter telkens maar niet. Uiteindelijk hebben we de spoeddienst gebeld die zeiden dat gezien het gedrag en de gewichtstoename van Blossom het waarschijnlijk een verkeerd gevallen maaltijd was en het beter zou gaan als ze eenmaal had gepoept.
Uiteindelijk ben ik even een uurtje in slaap gedommeld tot Glacee me wakker maakte en Blossom weer eens naast me op bed dropte. Ze voelde toen gelukkig iets minder opgezet, ik heb haar (al dan niet wat mopperend) terug gelegd in de werpkist maar al gauw stond Glacee weer klaar. Ze legde Blossom dit keer op de rand van de werpkist en keek me heel vragend en hulpeloos aan. Blossom’s ademhaling bleek sterk te zijn gedaald, ze rochelde ook wat, voelde slapjes en leek het flink benauwd te hebben. We hebben weer de dierenarts gebeld en na heel wat aandringen konden we drie kwartier later (bij een voor ons gevoel ietwat humeurige dierenarts die gelukkig wel bijdraaide gedurende de afspraak) terecht. De diagnose was dat Blossom’s buik vol zat met gas en dit inmiddels zo ernstig was dat het voor ademhalingsproblemen zorgde. Ze was ook onderkoeld en uitgedroogd waarmee haar toestand kritiek was. Veel konden ze niet voor haar doen. Ze heeft wat vocht onderhuids toegediend gekregen, een pijnstillende injectie gehad die ook de darmen weer wat op gang zou moeten brengen en verder moesten we haar goed warm houden en ieder uur wat melk aanbieden in de hoop dat ze er toch nog bovenop zou komen.
Thuis hebben we gelijk maatregelen getroffen om Blossom’s temperatuur meer omhoog te krijgen wat leek te werken (wel hadden we het vermoeden dat haar nestgenootjes hier iets minder blij mee waren en het allemaal iets té heet vonden). Na een tijdje merkten we een bloedneusje op en begon Blossom erg te piepen. Het gepiep bleek om ontlasting te gaan want na een uur volgde heel wat oranje/bruin/rood gekleurde poep. Hierna werd ze erg rustig, liep haar ademhaling terug en rond 11u woensdagochtend is ze uiteindelijk in de handen van Monique overleden.
Maakte ik dinsdag nog vol trots het stambomennamen filmpje... Nog geen 24-uur later bleef er nog maar weinig vreugde over. Glacee heeft het erg zwaar met het verlies van Blossom, ze kon niet echt goed begrijpen waarom ze afscheid moest nemen en is nog steeds soms naar haar aan het zoeken. Ook Miffy mist haar zusje, haar vaste slaappartner en zelfs de relaxte Huck leek wat van slag de eerste uren na het overlijden van zijn zusje. Wat de exacte oorzaak is van Blossom’s overlijden zullen we waarschijnlijk nooit achter komen. Blossom was natuurlijk al de kleinste uit het nest en viel ineens af… Wellicht had het dus hier iets mee te maken. Voorafgaande aan haar geboorte was er ook het incident met de placenta wat haar broer fataal werd. Wie weet heeft dit ook zo z’n invloed gehad op haar. De overgebleven pups zagen er in ieder geval wel goed uit volgens de dierenarts dus we hopen dat hun verder leed bespaard blijft. Hoewel ze de naam nooit officieel zal dragen zullen wij onze 6 dagen met Orange Blossom hier voor altijd blijven koesteren…

 

Apple Dumplin' Special Princess "Apple" ♂ †

(klik hier voor zijn stamboom)

Zoals ik in ons vorige puppydagboek al vermeldde hebben wij besloten onze overleden hairless reu toch ook een naam te geven. Als laatste eerbetoon aan hem en omdat hij in onze ogen toch ook wel echt deel uitmaakte van dit nest. Voor hem hebben we de naam Apple Dumplin’ gekozen naar een van de jongste karakters uit de (oorspronkelijke) serie Strawberry Shortcake. Hoewel dit karakter in de serie een meisje is vonden wij deze naam ook wel kunnen voor een heer, en vanwege haar jonge karakter en het feit dat onze reu geen lang leven was gegund viel de keus uiteindelijk op deze naam. Apple zullen we nooit leren kennen, maar met deze laatste ode aan hem willen we hem wel graag laten weten hoeveel hij voor ons betekende. Het overlijden van Apple kreeg nog een speciale extra dubbele lading na het overlijden van Blossom. De ochtend van Blossom’s overlijden, toen we hier in huis druk met haar bezig waren, viel zomaar uit het niets de appelboom in onze achtertuin om. Vanaf de stam bleek hij te zijn geknakt, onherstelbaar kapot, zonder verdere aanleiding vooraf. Bij de dierenarts na het overlijden van Blossom (we wilden graag 100% zeker weten dat ze dood was voor we haar naar het crematorium brachten) bleek Apple nog niet te zijn opgehaald daar (eigenlijk zou de dierenarts voor zijn ‘uitvaart’ zorgen) en besloten we dus broer en zus beide mee te nemen naar het crematorium. Pas later toen we de namen van beide pupjes moesten opgeven aan het crematorium besefte ik me hoe symbolisch de gestorven appelboom was in combinatie met het overlijden van Apple en Blossom. Deze boom hebben wij 9 jaar geleden gekocht en zelfs in ons koopcontract laten zetten bij onze verhuizing een jaar later. Al vanaf het eerste jaar zat hij overvol met heerlijke appels en ieder voorjaar weer bracht hij ons prachtige bloesemtakken. De namen Apple en Blossom hebben we al kort na de bevalling gekozen dus stonden volledig los van dit incident, wat het allemaal erg toevallig maakt. Blossom en Apple zijn samen gecremeerd, net zoals ze kort na elkaar ter wereld kwamen werden ze ook alweer ons snel afgenomen. Maar ze zullen beide altijd speciaal voor ons blijven.En daarmee sluit ik het puppydagboek van deze week af. Een bewogen week die ons tot dusverre meest zware nest omschrijft. Een nest waar we van genieten, wat zo gewenst was maar ook een nest wat ons de andere zijde van het fokken heeft laten zien. De zijde die gepaard gaat met heel wat pijn en verdriet.
Hopelijk heb ik volgende week alleen maar goed en leuk nieuws te melden in het nieuwe puppydagboek. Vergeet niet mijn Facebook, Instagram en YouTube account(s) in de gaten te houden voor regelmatige updates gedurende de week, en check dagelijks het puppyalbum voor recente kiekjes. De puppycam heeft deze week wat problemen gehad vanwege onze internetverbinding maar maandag stappen we over dus hopen wij dat dit probleem is opgelost. De cam staat nog altijd met name in de namiddag/avond aan maar kan soms uitvallen tussendoor.
Graag sluit ik af met iedereen te bedanken voor alle steun en lieve berichtjes die we de afgelopen week hebben gehad. Zowel op de geboorte van de vierling, de kiekjes van de drieling en het overblijven van de tweeling. Dankjewel allemaal, jullie reacties doen ons veel en maken de mooie momenten nog mooier en helpen ons door de moeilijke tijden heen. Tot volgende week bij het volgende puppydagboek!Geboorte - Week 1 - Week 2 - Week 3 - Week 4 - Week 5 - Week 6 - Week 7 - Week 8 -
Week 9 - Week 10 (RIP Miffy)