Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Hondenshow voor ALLE honden (25 april 2017)

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover… Mijn eerste show in 2,5 jaar tijd, de allereerste show voor onze ‘baby’ Grant. Ik heb het in een eerdere blog al gehad over mijn inschrijving voor de Hondenshow voor ALLE honden welke op zondag 23 april plaatsvond bij Stal Mansour in Arnhem. Hoewel het een onofficiële zogenaamde ‘fun-show’ betrof gierden de zenuwen in aanloop naar deze dag toch aardig door mijn lijf. Helemaal nadat ik anderhalve week voor het evenement een ringtrainingles volgde met Grant die nogal flink in de soep liep, en dan druk ik me nog voorzichtig uit! Gelukkig heeft hij nadien nog wel wat goede ervaringen kunnen opdoen maar van echt goede showtraining was het sindsdien niet meer gekomen. Hoe zou hij het dus doen deze dag en nog belangrijker, hoe zou hij het vinden in de ring te staan?
De wekker ging al vroeg zondagmorgen en rond 9.15u kwamen we tegelijkertijd met Simone en haar jongens (Cody, halfbroer van Abby & Flynn, onze logee uit 2015) aan bij de manege. Ik had het voor elkaar gekregen een aardig grote vriendengroep warm te maken voor de show dus uiteindelijk waren we daar met zo’n acht man en veertien hondjes in totaal (merendeel Shelties op één Beagle, één Jack Russel en onze Grant na). We waren mooi op tijd dus konden gezellig bij elkaar een plekje zoeken naast de ring en ons nog even goed voorbereiden op wat ons te wachten stond. Grant was gelijk bij binnenkomst al enthousiast toen hij alle Shelties zag en ook doorkreeg dat er enkele bekende honden voor hem rondliepen. Kwispelend begroette hij samen met Abby en Eevee de aanwezige hondjes en zat hij vrolijk om zich heen te kijken naar alles wat er gebeurde. De show bestond uit twee ringen, één van de stamboonloze en rasloze honden en één voor de honden met een stamboom (met en zonder fout, FCI erkend en/of met andere stambomen). Er waren twee keurmeesters en van jong naar oud werden de keuringen uitgevoerd.


Na de baby’s waren Grant en ik al vroeg in de ochtend aan de beurt. Met vier dagen was hij net te oud voor de babyklasse en moest hij het dus in de puppyklasse opnemen tegen nog drie andere stamboomhonden. Grant was veruit de kleinste, en jongste van zijn groep, en volgens mij was hij zelfs de kleinste aanwezige hond deze dag (zelfs de Chihuahua’s stonden hoger op hun poten dan onze kleine vent). Dit formaat zat hem echter zeker niet in de weg hoor… Al vanaf het eerste moment in de ring ging de staart omhoog en liep hij vier met alle grote honden achter zich zijn rondjes en stukjes. Op tafel verliep de keuring helaas wat minder soepel. Met wellicht nog de nare ervaringen van de ringtraining in zijn achterhoofd vond hij het betasten maar niks, en dat terwijl hij normaal gesproken gek is op mensen. Jammer maar helaas, dit onderdeel zal nog wat meer oefening vergen willen we dat goed volbrengen. Gelukkig kon hij in het lopen en netjes staan voor de tafel zichzelf wel van zijn beste kant laten zien. Zoals altijd had hij weer een concentratieboog van 0,0 en ging alles dus gepaard met heel wat gestuiter en gehuppel, maar een lol dat meneer er in had. Tijdens het wachten in de line-up durfde hij het zelfs op een gegeven moment aan Border Collie Blisse achter ons uit te dagen terwijl hij zich verveelde en wachtte op meer actie.
Helaas vielen we niet in de prijzen. Alleen de nummers één en twee werden geplaatst en de rest kon later op de dag een keurrapportje ophalen. Het rapportje kan ik me redelijk in vinden, hoewel sommige dingen wel nog erg te wijten zijn aan zijn leeftijd en hierdoor niet echt goed beoordeeld kunnen worden nog vind ik zelf. Desalniettemin ben ik zeer tevreden over hoe Grant het deed tijdens zijn keuring. Het ging niet perfect en natuurlijk zal er nog veel meer oefening nodig zijn wil hij echt als volleerde showhond in de ring kunnen staan. Maar het begin was er, hij deed het goed en vond het bovenal nog leuk ook!
***het volledige keurrapport van Grant is hier na te lezen***
Na Grant zijn keuring duurde het even voor de rest van de groep aan de beurt was. Als eerste mocht na een tijdje Sheltie Bailey in de stamboomloze klasse verschijnen. Hij deed het super en met veel concurrentie en wat zenuwen van zijn eigenaresse wist hij het toch te schoppen tot een eerste plaats! Een prachtige prestatie die hem een mooie rozet opleverde.Tijdens de pauze die daarna volgde hebben we met z’n allen wat gekletst, heb ik nog een online vriend ontmoet en konden we even lekker wat snacken terwijl Disney prinsessen Belle & Else de kind-hond-show keurde. Hoewel ik al aardig kapot was en we eigenlijk al naar huis konden besloot ik toch de overige keuringen nog even af te wachten. Helemaal omdat BeeGee (Lightning Raichu Special Princess), Abby’s zoon uit nest twee, ook aanwezig was met zijn eigenaresse en we die natuurlijk wel even wilde zien schitteren in de showring!


Aan het begin van de middag mochten dan eindelijk al mijn vrienden de ring in. Grappig genoeg stonden ze allemaal in dezelfde klasse met hun stamboomreuen. Vijf van de tien deelnemers in deze groep van (ik geloof?) acht honden kende ik, dus het was wel grappig om zoveel bekende honden en eigenaren in de ring te zien staan. Als eerste mocht Flynn (Velvel Like from Marmorea’s Shelter) zich van zijn beste kant laten zien, en wat deed hij het goed ondanks zijn minimale showervaring. Hij was prachtig en schopte het uiteindelijk zelfs tot de laatste vier honden van deze klasse. Dusty (Ask for Andrew vom Ohmtalteufel), het maatje van Bailey, mocht daarna aan de bak en liet zien dat hij al aardig wat showervaring had. Ook hij deed het super en kon met een opgeheven hoofd de ring verlaten.
BeeGee was daarna aan de beurt. Hoewel deze jongen eigenlijk meer van de actie is heeft hij in het verleden toch wel al een aantal keren op shows gestaan. Ook deze keer deed hij het weer erg goed en was hij op sommige momenten echt het evenbeeld van zijn vader met zijn houding en postuur. Helaas viel hij niet in de prijzen, maar hij mocht wel met een mooie ‘ZG’ de ring verlaten en het volgende keurrapportje: “6 jaar, flinke kerel. Topline kan strakker. Onderbelijning prima, evenredig gehoekt. Hoofd wat te diep, mag iets meer stop hebben. Mooie benen en voeten. Mooie voorborst, gaat vlot. Vriendelijk gedrag.”
Na BeeGee was het de beurt aan Duke (Casiditeam Unreal Beauty), een Sheltie waar ik al jarenlang verliefd op ben en die al vaker op onofficiële shows in de prijzen was gevallen. Hij was echt het voorbeeld van een showhond, deed het geweldig in de ring en liet dan ook goed zien waarom ik zo smoor op hem ben. En de hekkensluiter van de groep was Border Collie Monza (Dreaming of You Monza), een erg mooie red-merle showlijn reu en echt een hond naar mijn smaak van dit ras (heb toch iets minder met de werklijn van dit ras). Ook Monza liet zich goed showen en mocht trots met zijn eigenaresse uiteindelijk de ring verlaten.
Uiteindelijk was het Duke die met de echt grote prijzen van de dag naar huis ging. Hij werd niet alleen 1e in de open klasse stamboomreuen maar mocht uiteindelijk ook de titel ‘reserve best in show’ mee naar huis nemen. Echt top, maar zeg nou zelf… Hij is toch ook echt een kanjer?! Hihi!


De erering keuringen heb ik uiteindelijk niet live meegemaakt. Nadat alle hondjes één keer in de ring waren geweest besloten we richting huis te gaan. Gesloopt kwamen we aan het eind van de middag thuis aan bij de Chineesjes die ons enthousiast begroette maar ogenschijnlijk ook het grootste deel van de dag hadden liggen slapen. We zijn nog even lekker naar het park geweest met alle honden na thuiskomst waar de Chinezen, met name Glacee, hun lol op konden met het spotten van eendjes en vogels. Ze vonden het prachtig, en gelukkig konden wij hierdoor het rustig aan doen terwijl de honden rustig hun ogen uitkeken.
Deze show was weer een herinnering voor mij hoe zwaar dit soort dagen zijn. Want jeetje zeg, ik was echt helemaal gesloopt na dit bezoekje! Mijn lichaam wilde niks meer en ook mijn hersenen begonnen het gedurende de avond steeds minder goed te doen. De volgende dag heb ik dan ook het merendeel van de tijd op bed gelegen, maar wel terugkijkend op een erg gezellige dag met vrienden. Ook de hondjes waren goed moe dus hebben maandag een rustdag gehad. Het was in ieder geval zeker voor ons allemaal een leuke ervaring en gezellige dag uiteindelijk, ondanks de wisselende resultaten. Het was leuk om zoveel vrienden weer eens in real life te zien, alle hondjes te kunnen knuffelen en Grant zijn eerste show te kunnen meemaken. Ik ben zo waanzinnig trots op hoe onze kleine jongen het heeft gedaan en hoewel ik niet weet of er in de (nabije) toekomst nog meer shows op de planning zullen komen te staan… Deze ervaring pakt niemand meer van ons af!

 

Meer foto’s van de dag zijn in dit album op Facebook te vinden.
Kijk op YouTube kanaal voor filmpjes en/of volg me via Instagram of Facebook om goed op de hoogte te blijven van alle laatste updates van mij en de Special Princess roedel.