Weblog e.d.

Oudere weblogs

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

 

 

 

 

Over ons

Mijn liefde voor dieren is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. Van huis uit had mijn moeder niet veel dierenliefhebbers om zich heen. Desondanks heeft ze wel verschillende huisdieren gehad, van katten en muizen tot een Poedeltje genaamd Wendy die haar lust en haar leven was. Toen ze op zichzelf ging wonen besloot ze zich te omringen door dieren, en die eigenschap heb ik nog een tikkeltje erger geërfd. In mijn jeugd begon het met poezen en knaagdieren en op mijn 4e kreeg ik mijn allereerste hondje, een (bastaard) Yorkshire Terriër genaamd Macy. Door haar rol in mijn leven is mijn liefde voor honden alleen nog maar meer gegroeid. In mijn tienerjaren had ik de hobby werkstukken en powerpoint presentaties maken over hondenrassen en rond die tijd voegde ook een tweede hond, een Chow Chow genaamd Belle, zich bij ons gezin. Helaas was haar geen lang leven gegund, maar vlak voor haar overlijden kwam wel Chihuahua Ashley in ons leven die mij in de periode daarna erg heeft gesteund. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en hebben we een prachtig huishouden vol dieren van verschillende formaten en rassen waarover meer te vinden is op de andere pagina's op deze site.


(Ik & onze roedel - Maart 2017)

Wie ben ik?

Mijn volledige naam is Wichita van Rijkom, ik ben een geboren en getogen Amsterdammer die tegenwoordig alweer heel wat jaren in de Noordoostpolder woont. Vroeger op school was ik een ambitieus strebertje, een Gymnasium leerling met al een uitgebreid toekomstplan voor ogen. Ik werkte destijds als vrijwilliger in dierentuin Artis (waar ik uiteindelijk ruim 10 jaar lang heb gewerkt) en wilde dolgraag uiteindelijk daar een management functie gaan vervullen. Helaas werd ik tijdens mijn laatste jaren op de basisschool echter al ziek, en is mijn gezondheidstoestand met de jaren zo achteruit gegaan dat ik heel wat dromen heb moeten opgeven. Waaronder ook een groot deel van mijn toekomstplannen. Rond mijn 14e kreeg ik vrijstelling van de leerplicht en inmiddels ben ik volledig arbeidsongeschikt. Sinds ik ziek ben zijn mijn dieren nog meer voor mij gaan betekenen. Ze waren altijd al mijn familieleden en beste vrienden maar zijn ondertussen ook echt mijn reden om te leven geworden. Zij zorgen er voor dat ik zelfs op mijn slechtste dagen mezelf weer uit bed sleep om hen toch de aandacht en zorg te geven die zij verdienen, en door hen kan en durf ik ook veel meer in het leven. Inmiddels heb ik al mijn dromen op het academische en carrière gebied achter me gelaten, maar hebben deze gelukkig wel plaats gemaakt voor nieuwe. Ik ben me gaan inzetten op twee gebieden, namelijk gezondheid en hobbyfokken. Op het gebied van gezondheid zet ik me in voor onbegrip tegen mensen met een beperking. Ik zoek hier af en toe aandacht voor in de media, werk als vrijwilliger voor verschillende stichtingen die zich hier voor inzetten en help ook graag anderen waar ik kan, leren omgaan met hun beperking (meer informatie hier over kan gevonden worden op deze pagina). In 2008 ben ik met de voorbereidingen gestart om te gaan fokken met onze Shetland Sheepdog Abby. Ik wilde aan alle eisen van de rasvereniging voldoen om een zo gezond en verantwoord mogelijk nest te fokken en na dit behaald te hebben werd uiteindelijk in 2009 is ons eerste nestje geboren. In dat jaar is ook de aangevraagde kennelnaam Special Princess goedgekeurd door de Raad van Beheer wat het helemaal officieel maakte.
Tot 2012 was paardrijden ook een grote hobby van me. De laatste jaren heb ik bij een speciale SAP manege ('Stichting Aangepast Paardrijden') wekelijks op Fjord Karstad gereden maar helaas is dit inmiddels vanwege mijn gezondheidsproblemen ook niet meer mogelijk. Naast mijn dieren is ook schrijven een grote hobby van me. Regelmatig publiceer ik zelfgeschreven gedichten op deze site en inmiddels ben ik ook alweer een aantal jaren actief als vrijwilliger voor de site MijnSerie waar ik recensies voor TV series voor schrijf. Muziek is eveneens een grote passie van me. Zowel zingen als het bespelen van instrumenten heb ik in het (heden en) verleden gedaan. Als groot musicalfan breng ik graag bezoekjes aan theaters in ons land (en soms ook in het buitenland) en op het creatieve vlak vind ik het af en toe ook erg leuk om nailarts projecten op mijn eigen nagels uit te voeren (iets wat met mijn handen niet altijd even makkelijk is maar wel een goede uitdaging, foto's hiervan zijn in dit Facebook album te vinden).
Vanwege mijn gezondheidsproblemen woon ik samen met mijn moeder Monique. Wij hebben een nogal heftig verleden achter de rug op het gebied van huiselijk geweld van mijn vader en zijn hierdoor eigenlijk altijd al op elkaar aangewezen geweest. Nu nog steeds is dit het geval aangezien mijn moeder tegenwoordig de dag mijn mantelzorger is en er met haar zorg voor mij voor zorgt dat ik ondanks alles nog steeds bovengenoemde hobby's kan uitvoeren. Ook mijn oma Betsie (die het grootste deel van mijn leven onze buurvrouw is geweest) heeft een soortgelijke taak gehad in mijn leven tot haar dood begin 2012 (doordat wij mijn leven lang al zo een hechte band hadden zag ik haar echt als mijn tweede moeder). Mijn moeder is alweer ruim 20jr lang wiskunde docente en zat hiervoor in de luchtvaartwereld. In 2009 is ze begonnen aan een studie wiskunde aan de Universiteit (haar HBO in wiskunde had ze al ruim 15 jaar daarvoor gehaald) en eind 2012 heeft ze deze opleiding afgerond en mag ze dus de titel 'Master' aan haar naam toevoegen. Nadien heeft zij een aantal jaren les gegeven op een Hogeschool en inmiddels zet ze zich fulltime in voor de examenklasse havo/vwo op de middelbare school.

Het hobbyfokken

De kennelnaam Special Princess komt van Abby's stamboomnaam Yin-dee Abby Special Princess, ik vond deze naam zo leuk dat ik uiteindelijk heb besloten hier ook mijn kennelnaam van te maken (dus Har en Petra bedankt voor deze leuke stamboomnaam). Mijn voornaamste fokdoel is altijd geweest hondjes te fokken die uit een gezonde oudercombinatie komen, uitgebreid gesocialiseerd worden en uiteraard aan de rasstandaard voldoen. Hoewel ik shows lopen een leuke hobby vind heb ik altijd me gefocust op huishonden en families en is mijn belangrijkste eis voor pupkopers altijd geweest dat hun pupje echt deel uit zou gaan maken van het gezin. Een titel behalen in welke hondensport dan ook is leuk, maar een maatje voor het leven is waar het in eerste instantie om draait. Om die reden leren we pups hier al vroeg aan alledaagse situaties wennen. Attributen zoals de stofzuiger en dweil binnenshuis en fietsen en kinderwagens buitenshuis komen in de weken dat de pups hier opgroeien allemaal aan bod. Ook uitstapjes met de auto naar het centrum, de kinderboerderij en zelfs de grote stad worden vanaf week 6 ingepland en hier thuis zijn nestjes altijd te volgen via de puppycam en wekelijkse dagboekjes en foto/video updates.
Tot begin 2011 fokte ik hobbymatig met onze Shetland Sheepdog Abby. Zij heeft in totaal twee nesten gehad die uiteraard hier in huis bij ons samen met de andere dieren opgroeide. Met dochter Eevee waren we ook al met de fokvoorbereidingen gestart maar helaas zijn al deze plannen begin 2011 in rook opgegaan... Abby kreeg epilepsie en hoewel over de erfelijkheid van haar gezondheidsproblemen weinig bekend is hebben wij besloten per direct zowel Abby als haar dochter Eevee terug te trekken uit de fok. Na een pauze van een aantal jaren besloot ik uiteindelijk toch mijn fokplannen weer nieuw leven in te blazen. Hoewel mijn hart voor altijd bij de Sheltie zal liggen zijn er ook nog veel andere rassen die mij aanspreken. Mede om die reden heeft dan ook het ras de Chinese Naakthond, of zoals ik ze liever noem Chinese Crested (de Engelse benaming voor dit ras en ietwat correcter in mijn ogen), z'n intrek genomen in onze familie. In de zomer van 2016 werd dan eindelijk ons derde nest, en eerste nest van dit laatst genoemde ras geboren. Het was een nest met een lach en een traan, en na dit nest hebben we helaas moeten besluiten onze enige nog intacte teef ook terug te trekken uit de fok. Hierdoor hebben we dus op dit moment geen teven hier rondlopen om mee te fokken en zijn de fokplannen weer even op een laag pitje gezet.
Nog altijd is fokken een grote passie van me en vind ik het prachtig om mensen blij te maken met een pupje en mij in te zetten voor het verbeteren van een ras. Maar nog belangrijker voor mij is het leven dat ik met mijn huidige roedel heb, want op de eerste plaats blijven al onze honden onze familie en beste maatjes en wil ik hen gelukkig zien. Om die reden ben ik ook erg streng in mijn selectie of een hond geschikt is voor de fok en zullen wij dan ook voorlopig geen nestjes verwachten. Ik hoop over enkel jaren wel weer een Sheltie teefje te kunnen aanschaffen en daarmee mijn fokdromen weer terug op te pakken. Maar voorlopig ga ik even genieten van onze huidige beestenbende en de nestjes van bevriende fokkers en laat ik mijn fokdromen weer even voor wat het is.


(Grant, Elphaba, Eevee, Glacee & Abby - maart 2017)

Uiteraard ben en blijf ik ten alle tijden bereikbaar voor tips en vragen over de rassen die ik hier heb rondlopen. Met mij in contact komen kan via deze pagina.