Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

De Chinese Crested verzorging
(beide variëteiten)

Ik krijg regelmatig vragen over de verzorgingsroutine van onze Chineesjes... Welke producten gebruiken we, hoe frequent doen we wat, hoe houden we de vacht/huid gezond? Ikzelf had ook geen flauw idee van alles wat er bij de verzorging van een Chinese Naakthond kwam kijken voor ik me in dit ras begon te verdiepen. Ik heb tig filmpjes op Youtube bekeken (deze bijvoorbeeld), adviezen om mij heen gevraagd aan fokkers/liefhebbers van het ras en gaandeweg ook veel bijgeleerd over alles dat komt kijken bij het groomen van een Chinese Crested. Natuurlijk is er niet een juiste manier om de dingen te doen. Er zijn verschillende opties mogelijk en niet alles werkt ook voor iedere hond. Veelal is het dus ook een kwestie van uittesten om uit te vinden welke producten en aanpak bij jou en je hond past.
Op deze pagina leg ik graag uit welke verzorgingsrituelen wij hier in huis hanteren voor zowel onze hairless als powderpuff Chinese Naakthond. Als leidraad voor de beginnende Crested eigenaar en ook als helpende hand voor mensen die misschien bepaalde problemen tegenkomen bij de huid of vacht van hun hond. Ik wil wel even duidelijk maken dat ik geen groomer/trimmer ben, ik heb geen opleiding gedaan in deze richting en heb ook geen ervaring op dit gebied met honden van buiten mijn huishouden. Deze tips/adviezen zijn puur gebaseerd op eigen ervaringen om anderen op weg te helpen. Niets meer en niets minder.

Wassen

Het wassen van Chinese Naakthonden is erg belangrijk. In tegenstelling tot andere honden zweten Chineesjes, wat er voor zorgt dat hun huid en vacht op den duur erg vettig kan worden. Omdat zij ook geen ondervacht hebben zoals de meeste andere honden heeft regelmatig wassen geen nadelig effect op hun huid/vacht. Het is juist alleen maar goed, en erg te vergelijken met het wassen en onderhouden van je eigen haar en huid. Natuurlijk verschilt de aanpak wel iets per variëteit. Over het algemeen kun je stellen dat iedere week á twee weken wassen het meest ideale is voor de meeste huiden/vachten (hoewel wij onze powderpuff inmiddels gemiddeld eens in de maand wassen). Belangrijk hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van een goed shampoo/conditioner merk dat geschikt is voor Chinese Naakthonden. Bij menig dierenspeciaalzaak is wel een hondenshampoo te krijgen, maar de meeste hiervan zullen niet het meest ideaal zijn voor dit ras. Wijzelf gebruiken al jarenlang True Iconic (wat tegenwoordig gelukkig eindelijk weer in de Benelux te koop is via PG Supplies) en zijn hier erg tevreden over. Dit merk dat inmiddels wereldwijd verkocht wordt is niet goedkoop, maar omdat de formule voor gebruik flink verdund moet worden doe je gelukkig erg lang met een fles. Een merk dat waar biedt voor z'n geld als je het mij vraagt, en welke ik dus ook zeker kan aanbevelen aan Crested eigenaren. Welk product uit de lijn het meest geschikt is, verschilt per hond. Hier gebruiken wij de collageen lijn van dit merk, wat met name de vacht van onze puff echt heel veel goeds heeft gedaan door de jaren heen.

De shampoo verdunnen wij met een samenstelling van ongeveer 1:10, wat inhoudt 1 deel shampoo op 10 delen water. Gemengd met warm water maken wij hier een klein flesje, of badje van, om onze meiden in te wassen. Na de shampoo is het tijd voor conditioner, welke ook verdund is met een samenstelling van 1 op 10. Deze crèmespoeling is met name erg belangrijk bij powderpuffjes voor een goede vachtstructuur, dus gebruik hier liever iets te veel dan te weinig van. Conditioner moet 5 tot 10 minuten inwerken waarna het rustig uitgespoeld kan worden. Pas hierbij op dat het haar niet te erg in de war gemasseerd wordt om klitten te voorkomen.

Na het wassen föhnen we altijd zo snel mogelijk onze meiden droog. Ze worden altijd geborsteld/gekamd voor ze in bad gaan, wat met name bij de powderpuffjes handig is om klitten na het wassen te voorkomen. Onze powderpuff borstelen we ook tijdens het föhnen al gelijk van onderaf glad. We beginnen hierbij bij de poten, dan de buik en zijkanten telkens in laagjes tot we de rug bereiken. Door het borstelen tijdens het föhnen wordt haar vacht gelijk al lekker glad en blijft deze ook vaak lange tijd goed.

Voor onze hairless Chinees is er nog een extra stap tijdens dit hele proces (*UPDATE: Helaas heeft onze Glacee door hormonale problemen na haar eerste nest huidproblemen ontwikkeld waardoor wij inmiddels een andere routine voor haar gebruiken op basis van adviezen van een dermatoloog, omdat dit echter niet een geschikte routine is voor de standaard Chinees omschrijf ik hier welke behandelingen wij voorheen bij haar gebruikte waar zij goed op reageerde toen ze nog een gezonde en 'normale' huid had). Zij krijgt terwijl haar conditioner inwerkt een masker behandeling, die haar huid voedt en verzorgt. Er zijn verschillende maskers die gegeven kunnen worden, over het algemeen is ieder natuurlijk masker (met zo min mogelijk toevoegingen hier in), wat ook geschikt is voor een menselijke gevoelige huid eveneens geschikt voor een Chinese Naakthond. Onze voorkeur gaat meestal uit naar een honing yoghurt masker, wat we zelf aanmaken. Het recept hiervan is als volgt:
*Masseer biologische bloemen honing over de gehele huid
*Smeer hier overheen normale Griekse yoghurt (haal dit even uit de ijskast van tevoren zodat het op kamertemperatuur is) en masseer dit ook in
*Wikkel de hond in huishoudfolie en laat dit zo'n 5 tot 10 minuten intrekken in de huid
*Spoel nadien alles af
Als het masker en de conditioner allemaal zijn afgespoeld en de hond is droog geföhnd is het tijd voor de laatste stap en dat is insmeren. Hier gebruiken we meestal een huidolie (amandelolie bijvoorbeeld) of bodylotion (van Lush bijvoorbeeld) voor afhankelijk van het weer en de conditie van haar huid. Tijdens de winter smeren we gedurende de rest van de week wat vaker in, omdat door de kou de huid sneller uitdroogt. 's Zomers smeren we daarentegen de huid juist weer in met zonnebrandcréme (factor 50) tussendoor, om verbranding te voorkomen.

Borstelen/kammen

Al van jongs af aan leren wij pups hier kennis maken met de borstel en kam. Ondanks dat dit met een paar weken nog niet nodig is, is dit juist een erg belangrijk onderdeel van hun socialisatie. Jong geleerd is oud gedaan immers!Het borstelen en kammen van hairless hondjes stelt meestal niet veel voor. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, maar veelal heeft hun haar wel genoeg aan een kambeurt één, hooguit twee keer per week.
Voor powderpufjes is borstelen en kammen echter misschien wel het meest belangrijke aspect van hun vaste verzorgingsroutine. Wanneer je echt die mooie lange, vloeiende en zijdezachte puff vacht wilt behouden zal je als eigenaar goed je best moeten doen om klitten te voorkomen. Helaas blijken puff vachten vaak erg vatbaar voor het meebrengen van vuil van de grond. Van takjes tot soms hele bloemen, van alles blijft er in vast zitten dus na iedere wandeling in een natuurgebied is het belangrijk even de vacht na te kijken. Gemiddeld borstelen en kammen wij de vacht van onze powderpuff hier twee keer per week. Tijdens de puppytijd doen wij dit wekelijks, om deze routine alvast goed aan te leren. Klitten pluizen we eerst heel voorzichtig uit of knippen we uit de vacht. Tijdens het kammen gebruiken we een spray die bestaat uit een mix van crèmespoeling (zoals hierboven is omschreven) en (amandel)olie (verdund met water). Dit doen wij om beter door de vacht te kunnen komen en afbreken van de vacht tegen te gaan. In tegenstelling tot tijdens het wassen spoelen we in dit geval de crèmespoeling niet uit. Tijdens de puberteit hebben wij gemerkt dat de vacht van onze powderpuff drastisch veranderde. Ineens had ze veel klitten, moest ze soms om de dag geborsteld en gekamd worden en leken de klitten ook een stuk hardnekkiger te zijn. Gelukkig is dit echt een hormonaal leeftijdsdingetje, en is dit met de tijd dan ook vanzelf weer goed gekomen. Dit is overigens iets wat niet uniek is voor de Chinese Naakthond, maar bij meer langharige rassen voorkomt. De verandering van puppy- naar volwassenvacht zorgt soms voor een tussenperiode van haarproblemen. Raak hierdoor niet al te ontmoedigd, er is licht aan het eind van die tunnel...


Tijdens het borstelen/kammen bekijken we ook altijd wekelijks de tandjes even, en poetsen wij die het liefst dan ook gelijk. Dit is iets wat de dierenarts ook wel eens van de hond vraagt, dus handig is om al vroeg aan te leren. Ook zijn kleinere rassen vaak vatbaarder voor tandproblemen, en helemaal bij een ras als de Chinese Naakthond is het daarom handig om het gebit goed in de gaten te houden. Even tandjes laten zien of hier langs gaan met een speciaal gaasje (bedoeld om de tandjes mee te poetsen) van jongs af aan zorgt voor een schoner gebit waar de hond in de meeste gevallen dan ook langer plezier van heeft.

Scheren

Als laatste is er dan ook nog het scheren... In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, dienen de meeste Chinese Naakthondjes geschoren te worden. Ja zelfs de powderpuffjes! Natuurlijk is scheren optioneel, dit is niet iets dat gedaan moet worden om de huid of vacht in betere conditie te houden maar meer iets dat gedaan wordt om de hond een bepaald soort uiterlijk te geven. Omdat binnen de hairless variant er veel hondjes bestaan met toch een beetje haargroei verspreid over hun lijf, wordt door veel eigenaren er voor gekozen deze toch met enige regelmaat te scheren. Wie dit niet doen zal merken dat de hond uiteindelijk plekken met haar, afgewisseld door kale plekken verspreid over de rug, zijkant en poten zal ontwikkelen. Deze vacht zal echter nooit zo mooi en lang groeien als bij een powderpuff, maar altijd wat korter zijn en niet een geheel. Ongeschoren pufjes zullen daarentegen echter een meer terriër look krijgen wanneer zij niet af en toe geschoren worden. De vacht op hun gezichtje zal lang groeien, wat uiteindelijk tot een soort snor zal leiden. Een look die de ene hond beter zal staan dan de ander.


Wanneer men kiest om zijn/haar Chineesje te scheren is het belangrijk hiervoor de juiste apparatuur in huis te hebben. Er zijn verschillende opties, van scheermesjes tot apparaten. Zelf heb ik alleen ervaring met scheerapparaten en trimmers, maar ik ken ook menig fokkers/eigenaren die zweren bij scheermesjes. De trimmer die wij hier het meest gebruiken is de Wahl Super Trim 1592, een goede trimmer die lekker klein en stil is waardoor deze erg geschikt is voor gebruik bij het gezicht. Een nadeel vind ik echter wel dat nieuwe scheerkoppen van dit merk erg lastig te krijgen zijn (en ook erg prijzig zijn), en dat de accu na enkele jaren het wel overduidelijk begint te begeven. Als scheerapparaat daar nog bovenop gebruiken we voor ons hairless meisje ook de Braun Series 3 320s-4. Een nogal groot en lomp apparaat wat daardoor minder geschikt is voor kleinere gebieden, maar de huid wel echt goed glad maakt. Dit laatste scheerapparaat hebben we gewoon gekocht bij een elektronicawinkel en is een apparaat dat eigenlijk voor mensen bedoeld is. Het enige middel om te ontharen wat ik wel streng zou afraden is het gebruik van ontharingscrème e.d. Veelal brandt dit op de huid, wat voor de hond tot een (zeer) pijnlijke ervaring zal leiden.


Afhankelijk van de hoeveelheid haar van je hairless Chinese Crested is wekelijks of om de week scheren nodig om de huid echt goed glad te houden. Wijzelf houden dan ook een soortgelijk schema aan, al is dit, nogmaals, optioneel uiteraard. We beginnen altijd met de trimmer waarmee we het koppie doen en vervolgens de rest van het lijf. Als we hier mee klaar zijn komt het grotere scheerapparaat tevoorschijn, wat we vervolgens met name gebruiken om de poten en rug goed glad te krijgen. Dit alles is ook weer iets wat van jongs af aan aangeleerd moet worden, en met de tijd steeds makkelijker zal worden. Ik zal niet ontkennen dat het scheren van onze meiden de grootste uitdaging is geweest in hun hele verzorgingsroutine. Maar inmiddels zijn ze er aan gewend en is het al een stuk makkelijker te doen allemaal.Wanneer je er voor kiest je powderpuff te scheren is het de bedoeling het gezichtje kaal te scheren, en tevens ook een V hals bij de nek. Hiervoor gebruiken we alleen de trimmer, het scheerapparaat komt in dit geval dus niet van pas.


Hoe je een hond scheert is natuurlijk heel persoonlijk. De een vindt bakkebaarden prachtig, de ander wil deze juist zo snel mogelijk uit het zicht zien verdwijnen. Er zijn ook mensen die er een hele kunst van maken hun hondjes in de meest aparte looks te scheren. Zo heb ik powderpuffjes wel eens als leeuw voorbij zien komen, en zijn er ook mensen die vanwege al het vachtonderhoud besluiten hun puffje als hairless Chinees te scheren. Het is allemaal een optie natuurlijk, al gaat mijn persoonlijke voorkeur toch uit naar de originele look van dit ras. Dat betekent een kale hairless met sokjes, manen en de staart voor 2/3 bedekt met vacht (optioneel zijn dan nog de haren op de oren, die ik persoonlijk altijd het liefst laat zitten als de oren dit gewicht aan kunnen en daar van niet gaan omklappen), en een powderpuff met een geschoren hoofdje en nek (en eveneens zoals ik al eerder zei, scheren van de oren is optioneel, al zou ik dit bij puffjes met hangoren niet aanbevelen omdat dit de look veelal niet ten goede komt). Het scheren is een handigheidje wat je als eigenaar door moet krijgen, maar er is een groot voordeel... Gelukkig bouwt het zich op naarmate de hond ouder wordt. Wie met een pup begint zal dus merken dat tegen de tijd dat intensiever scheren 'nodig' is, zij vaak deze handeling wel al onder de knie hebben. De hond naar een trimsalon/groomer brengen is natuurlijk in uiterste nood ook nog altijd een optie. Maar bij een ras dat zo regelmatig onderhouden moet worden wordt dit gauw al een flinke kostenpost.
Mensen met een true hairless Chinese Naakthond hebben mazzel. Deze hondjes hoeven als enigen binnen dit ras in sommige gevallen nooit geschoren te worden, omdat zij zo weinig haargroei hebben dat dit niet/nauwelijks zichtbaar en/of voelbaar is op de huid.

Hoewel het goed in conditie houden van de vacht/huid van een hond belangrijk is, is het minstens zo belangrijk om hem/haar natuurlijk ook gewoon hond te laten zijn en blijven... Het is fijn als ze er netjes uit zien, maar er is ook niks mis met lekker crossen door de bossen en rollen in de modder af en toe!

Mijn meiden hebben gelukkig het merendeel van hun leven niet echt een probleemvacht gehad, dus alle bovenstaande adviezen zijn veelal genoeg voor hen geweest om hun huid/vacht in topconditie te houden. Echter heeft niet iedereen dit geluk. Sommige hairless hondjes hebben erge last van acne terwijl powderpuffjes daarentegen weer last van erge klitvachten kunnen hebben. Mijn advies is om met dit soort problemen altijd een ervaren hondentrimmer/groomer op te zoeken die ook bekend is met dit ras. Veel hondentrimsalons hebben geen Chinese Naakthondjes in hun klantenbestand staan wat ook voor verkeerde behandelingen hier en daar kan zorgen. Ga dus op zoek naar iemand die weet wat hij/zij doet, en ook de juiste tips en adviezen kan geven specifiek voor jouw hond. Want nogmaals, iedere hond is anders dus vaak moet er bij dit soort problemen naar een individuele aanpak gekeken worden.
Als laatste tip nog een belangrijk advies dat absoluut niet vergeten mag worden... Hou het leuk voor de hond! Natuurlijk zullen er honden zijn die een hekel hebben aan badderen, kammen of scheren... Maar probeer ten alle tijden de rust te bewaren en zo veel mogelijk de situatie op een positieve manier te benaderen. Beloon zo veel mogelijk tussendoor, zowel met de stem als lekkers. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat de klus niet alleen de huid/vacht van de hond mooi houdt, maar dit ook nog eens jullie band samen versterkt!