Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

De Special Princess kennelnaam

In 2008 ben ik met de voorbereidingen gestart om te gaan fokken met onze (eerste) Shetland Sheepdog genaamd Abby. Ik wilde aan alle eisen van de rasvereniging voldoen om een zo gezond en verantwoord mogelijk nest te fokken en uiteindelijk werd in 2009 is ons eerste nestje geboren. In dat jaar is ook de aangevraagde kennelnaam Special Princess goedgekeurd door de Raad van Beheer wat het helemaal officieel maakte.

De kennelnaam Special Princess komt van Abby's stamboomnaam Yin-dee Abby Special Princess, ik vond deze naam zo leuk dat ik uiteindelijk heb besloten hier ook mijn kennelnaam van te maken (bedankt Har en Petra voor deze leuke stamboomnaam). Mijn voornaamste fokdoel is altijd geweest hondjes te fokken die uit een gezonde oudercombinatie komen, uitgebreid gesocialiseerd worden en uiteraard aan de rasstandaard voldoen. Hoewel ik shows lopen in het verleden wel een leuke hobby vond heb ik me altijd vooral gefocust op huishonden en families. Mijn belangrijkste eis voor pupkopers is altijd geweest dat hun pupje echt deel uitmaakt van het gezin. Een titel behalen in wat dan ook is leuk, maar een maatje voor het leven is waar het in eerste instantie om draait. Om die reden leren we pups hier al vroeg aan alledaagse situaties wennen. Attributen zoals de stofzuiger en dweil (binnenshuis), fietsen en kinderwagens (buitenshuis) komen in de weken dat de pups hier opgroeien allemaal aan bod. Ook uitstapjes met de auto naar het centrum, de kinderboerderij en zelfs de grote stad worden als de agenda dit toelaat ingepland. Via de puppycam en wekelijkse dagboekjes met foto/video updates zijn de pups gedurende hun tijd hier uitgebreid te volgen.
Onze eerste Shetland Sheepdog Abby heeft in totaal twee nesten gehad. Met dochter Eevee, uit nest twee, waren we ook al met de fokvoorbereidingen gestart maar helaas zijn al deze plannen begin 2011 in rook opgegaan... Abby kreeg primaire epilepsie en hoewel over de erfelijkheid van haar gezondheidsproblemen weinig bekend is hebben wij besloten per direct zowel Abby als haar dochter Eevee terug te trekken uit de fok. Hoewel mijn hart voor altijd bij de Sheltie zal liggen zijn er ook nog veel andere rassen die mij aanspreken. Mede om die reden heeft het ras de Chinese Naakthond, of zoals ik ze liever noem Chinese Crested (de Engelse benaming voor dit ras en ietwat correcter in mijn ogen), enkele jaren later z'n intrek genomen in onze familie. In de zomer van 2016 werd bij ons het in totaal derde nest en tevens gelijk eerste en laatste nest van dit ras geboren. Het was een nest met een lach en een traan, prachtige tijden maar een zeer tragische afloopt. Na dit nest hebben we helaas moeten besluiten onze toen nog enige intacte teef ook terug te trekken uit de fok.
Hoewel ik de Chineesjes geweldig vind heb ik door de jaren heen wel gemerkt dat mijn hart toch meer bij de Shelties ligt. Vandaar dat ik het bij één nestje van dit ras zal houden en mij vanaf nu weer helemaal focus op de Shelties. Nog altijd is fokken een grote passie van me en vind ik het prachtig om mensen blij te maken met een pupje en mij in te zetten voor het verbeteren van een ras. Maar nog belangrijker voor mij is het leven dat ik met mijn huidige roedel heb, want op de eerste plaats blijven al onze honden onze kindjes en wil ik hen gelukkig zien. Om die reden ben ik ook erg streng in mijn selectie of een hond geschikt is voor de fok. Met onze jongste telg Bloom hoop ik eind 2023 onder de naam 'Special Princess' het fokken weer nieuw leven in te kunnen blazen.


(Yin-dee Abby Special Princess, de stammoeder en naamgever van 'Special Princess')

Uiteraard ben ik ten alle tijden bereikbaar voor tips en vragen. Met mij in contact komen kan via deze pagina.