Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Over ons

Mijn liefde voor dieren is mij met de paplepel ingegoten. Toen mijn moeder op zichzelf ging wonen besloot ze zich te omringen door dieren en die eigenschap heb ik nog een tikkeltje erger geërfd. In mijn jeugd begon het met poezen en knaagdieren en op mijn 4e kreeg ik mijn allereerste hondje, een Yorkshire Terriër (mix) genaamd Macy. In mijn tienerjaren had ik de hobby werkstukken en powerpoint presentaties maken over hondenrassen en rond die tijd voegde ook een tweede hond, een Chow Chow genaamd Belle, zich bij ons gezin. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en hebben we een prachtig huishouden vol dieren.


(voorjaar 2023)

Wie ben ik?

Mijn volledige naam is Wichita van Rijkom, ik ben een geboren en getogen Amsterdammer die tegenwoordig in de Noordoostpolder woont. Ik werkte als kind samen met mijn moeder als vrijwilliger in dierentuin Artis (waar ik uiteindelijk ruim 10 jaar lang heb gewerkt) en wilde altijd al iets met dieren doen. Helaas werd ik rond mijn tiende chronisch ziek. Rond mijn 14e kreeg ik vrijstelling van de leerplicht wegens mijn beperkingen en inmiddels ben ik volledig arbeidsongeschikt. Sinds ik ziek ben zijn mijn dieren nog meer voor mij gaan betekenen. Zij zorgen er voor dat ik op mijn slechtste dagen mezelf uit bed sleep en geven mij een reden om door te vechten. In 2015 werd Eevee mijn officiele PTSS/angststoornissen hulphond en in 2023 volgde Grant haar op. Ik zet mij ook graag in voor meer begrip voor mensen met een beperking in de media. Ik doe vrijwilligerswerk en heb daarnaast veel hobbies om de dagen mee door te komen. Tot 2012 was paardrijden ook een grote hobby van me. Ik heb jarenlang wekelijks op een Fjord genaamd Karstad gereden maar helaas kan/mag ik vanwege mijn gezondheidsproblemen inmiddels niet meer paardrijden. Schrijven deed en doe ik wel nog altijd graag. Soms publiceer ik zelfgeschreven gedichten, ik schrijf minimaal één keer per maand een recensie voor een grote website en heb ook jarenlang actief een blog bijgehouden. Tevens ben ik wekelijks bij de lokale hondenschool te vinden waar ik op recreatief niveau Hoopers en soms ook nog wat andere hondensporten beoefen. Mijn huisdieren zijn immers mijn allergrootste passie.


Vanwege mijn gezondheidsproblemen woon ik nog altijd bij mijn moeder Monique, die tevens mijn mantelzorger is. Samen dragen wij de zorg over onze beestenbende en wanneer ik een nestje heb springt zij bij waar nodig is zodat het voor mij fysiek haalbaar blijft. Ook is zij verantwoordelijk voor de telefonische contacten wat betreft het fokken terwijl ik de mails voor mijn rekening neem. Wij zijn altijd al op elkaar aangewezen geweest en samen met mijn oma Betsie, haar moeder, hebben zij mij opgevoed. Mijn moeder is alweer ruim 20jr lang wiskunde docente en zat hiervoor in de luchtvaartwereld. Ze heeft een aantal jaren les gegeven op een Hogeschool aan docenten in opleiding zet zich inmiddels fulltime in voor de eindexamenklassen havo/vwo op de middelbare school.

In 2008 ben ik met de voorbereidingen gestart om te gaan fokken met onze (eerste) Shetland Sheepdog genaamd Abby. Ik wilde aan alle eisen van de rasvereniging voldoen om een zo gezond en verantwoord mogelijk nest te fokken en uiteindelijk werd in 2009 is ons eerste nestje geboren. In dat jaar is ook de aangevraagde kennelnaam Special Princess goedgekeurd door de Raad van Beheer wat het helemaal officieel maakte. De kennelnaam Special Princess komt van de stamboomnaam Yin-dee Abby Special Princess, de officiele naam van onze allereerste Sheltie. ik vond deze naam zo leuk dat ik uiteindelijk heb besloten hier ook mijn kennelnaam van te maken (bedankt Har en Petra voor deze leuke stamboomnaam).
Mijn voornaamste fokdoel is altijd geweest hondjes te fokken die uit een gezonde oudercombinatie komen, uitgebreid gesocialiseerd worden en uiteraard aan de rasstandaard voldoen. Door de jaren heen heb ik tevens een voorkeur gekregen voor het Amerikaanse type Sheltie (lees hier daar meer over). Hoewel ik shows lopen in het verleden wel een leuke hobby vond doe ik dit tegenwoordig niet zo vaak meer. Ik heb mij altijd vooral gefocust op huishonden en families. Mijn belangrijkste eis voor pupkopers is dat hun pupje echt deel uitmaakt van het gezin. Een titel behalen in wat dan ook is leuk, maar een maatje voor het leven is waar het in eerste instantie om draait. Om die reden leren we pups hier al vroeg aan alledaagse situaties wennen. Attributen zoals de stofzuiger en dweil (binnenshuis), fietsen en kinderwagens (buitenshuis) komen in de weken dat de pups hier opgroeien allemaal aan bod. Ook uitstapjes met de auto naar het centrum, de kinderboerderij en zelfs de grote stad worden als de agenda dit toelaat ingepland. Via de puppycam en wekelijkse dagboekjes met foto/video updates zijn de pups gedurende hun tijd hier uitgebreid te volgen.
Onze eerste Shetland Sheepdog Abby heeft in totaal twee nesten gehad. Met dochter Eevee, uit nest twee, waren we ook al met de fokvoorbereidingen gestart maar helaas zijn al deze plannen begin 2011 in rook opgegaan... Abby kreeg primaire epilepsie en hoewel over de erfelijkheid van haar gezondheidsproblemen weinig bekend is hebben wij besloten per direct zowel Abby als haar dochter Eevee terug te trekken uit de fok. Hoewel mijn hart voor altijd bij de Sheltie zal liggen zijn er ook nog veel andere rassen die mij aanspreken. Mede om die reden heeft het ras de Chinese Naakthond, of zoals ik ze liever noem Chinese Crested (de Engelse benaming voor dit ras en ietwat correcter in mijn ogen), enkele jaren later z'n intrek genomen in onze familie. In de zomer van 2016 werd bij ons het in totaal derde nest en tevens gelijk eerste en laatste nest van dit ras geboren. Het was een nest met een lach en een traan, prachtige tijden maar een zeer tragische afloopt. Na dit nest hebben we helaas moeten besluiten de moeder van dit nest ook terug te trekken uit de fok.
Hoewel ik de Chineesjes geweldig vind heb ik door de jaren heen wel gemerkt dat mijn hart toch meer bij de Shelties ligt. Vandaar dat ik het bij één nestje van dit ras zal houden en mij vanaf nu weer helemaal focus op de Shelties. Nog altijd is fokken een grote passie van me en vind ik het prachtig om mensen blij te maken met een pupje en mij in te zetten voor het verbeteren van een ras. Maar nog belangrijker voor mij is het leven dat ik met mijn huidige roedel heb, want op de eerste plaats blijven al onze honden onze kindjes en wil ik hen gelukkig zien. Om die reden ben ik ook erg streng in mijn selectie of een hond geschikt is voor de fok. Met onze jongste telg Bloom hoop ik in 2024 onder de naam 'Special Princess' het fokken weer nieuw leven in te kunnen blazen.


(Yin-dee Abby Special Princess, de stammoeder en naamgever van 'Special Princess')

Uiteraard ben ik ten alle tijden bereikbaar voor tips en vragen. Met mij in contact komen kan via deze pagina.